T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / KAYAPINAR - Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

 BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI 

   Bilgisayar kullanımı yirminci yüzyılın özellikle son on yılında büyük bir hızla artmıştır. Bu artış, hem tüm dünyaya yayılarak hem de kullanım alanı çeşitlenerek olmuştur. Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

   Ancak bugün için Bilişim Teknolojileri (BT), yalnızca bilgisayar sistemlerinin kurulması ve yazılımların yapılandırılması ile sınırlı bir alan değildir. BT, güncel bir bakışla; bilgisayar donanımı, yazılımı, bilgisayar ağları, iletişim teknolojileri, bu alanda yetişmiş insan gücü, prosedürler, internet, intranet ve iletişim araçları gibi çok sayıda bileşene sahiptir. Bilişim sektörü dünyada son 50 yıldır var olan ancak günümüzde olağanüstü öneme sahip olan bir sektördür. Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir.

   Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır. Halen başka dallardan, mesleklerden insanlar bu alandaki ihtiyaca yönelmeye devam etmektedirler. Ancak doğru olan bu alanın içinde, temelden bu yeterliklere sahip insanlar yetiştirmektir.

   Gelecekte de Bilişim Teknolojileri, çalışma hayatının en önemli unsuru olmaya devam edecektir. Bu alanda yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve Programı'nda:

        •  Ağ İşletmenliği

        •  Bilgisayar Teknik Servisi,

        •  Veri Tabanı Programcılığı,

        •  Web Programcılığı,

dalları yer almaktadır.

      HAKKIMIZDA

Alanımızda 6 adet, 16 bilgisayarlı laboratuvar mevcuttur. Laboratuvarlardaki bilgisayarlara modüler eğitim sistemine göre güncel yazılımlar yüklemiştir. Alanımızda bir alan şefi, iki atölye şefi ve 6 Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ile eğitim vermekteyiz.

Okulumuz Bilişim Teknolojileri Alanı Web Programcılığı ve Veri Tabanı Programcılığı dallarında eğitim vermektedir. Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, arıza giderme, web sitesi ve veri tabanı uygulamaları hazırlama yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

  WEB PROGRAMCILIĞI

 Tanımı: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım olarak kurulumu bilgilerinin yanında, web sayfası tasarımına ve programlama dilleri yardımıyla etkileşimli web uygulamaları hazırlanmasına yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

  VERİ TABANI PROGRAMCILIĞI

Tanım: Bilgisayar sistemlerinin donanım ve yazılım kurulumu, veri tabanı ve programlama dilinin kurulumu, veri tabanının oluşturulması ve yönetimi, yazılım geliştirme, hata giderme, bakım yapabilen ve yedek alabilen kişiler yetiştirmek için eğitim ve öğretim verilen daldır.

Alan  Derslerimiz şunlardır:

Dersin Adı

Ders Saati

Sınıf

AMP

ATP

 Bilişim Teknolojilerinin Temelleri (Alan zorunlu dersi)

5

-

10.Sınıf

 Programlama Temelleri

5

-

 Ofis Programları

2

-

 Bilişim Teknik Resmi

2

-

 Web Programcılığı(Dal zorunlu dersi) 

10

10

11.Sınıf

 Grafik Animasyon

6

5

 Veritabanı Organizasyonu

2

-

 Nesne Tabanlı Programlama(Dal zorunlu dersi)

12

-

 Veri Tabanı

6

-

 İşlemelerde Beceri Eğitimi

24

-

12.Sınıf

 İnternet Programcılığı

2

5

 Veri Tabanı

-

8

 Ağ Sistemleri ve Yönlendirme

-

6

AMP: Anadolu Meslek Programı, ATP: Anadolu Teknik Programı

İŞ İMKÂNLARIMIZ

• Alanımızda okuyan öğrenciler isterlerse henüz lisede iken para kazanmaya başlayabilirler. İlimizde bulunan iş yerlerine, küçük işletmelere ve kişilere özel web siteleri yapabilirler.

• Kendi işlerini kurabilirler. Okulumuzda Bilişim Teknolojileri Alanını başarıyla bitirdikten sonra İşyeri Açma Belgesi verilmektedir. Bu belge ile Bilişim Alanında çeşitli işletmeler (internet kafe, Bilgisayar bakım, onarım ve satışı gibi) açabilmektedir.

• Kullanıcı arayüzüne sahip uygulama ve veritabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

• Bankaların, şirketlerin, kamu kurum ve kuruluşların BİLGİ İŞLEM MERKEZLERİNDE ve YAZILIM ALANLARINDA iş bulabilirler.

• Memur alımı için yapılan KPSS sınavında belli bir puanı aldıktan sonra Kamu Kuruluşlarında ve özel iş yerlerinde en çok işe alınacak elaman Bilişim Teknolojileri Alanından mezun olan öğrencilerden alınmaktadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.10.2017 - Güncelleme: 23.12.2022 13:32 - Görüntülenme: 10583
  Beğen | 42  kişi beğendi