T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / KAYAPINAR - Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

METAL TEKNOLOJİSİ ALANI

Sıcak veya soğuk olarak resimlerdeki ölçüye göre biçimlendiren, ısıl işlemleri ve kaynakçılık konularını kapsayan sanat dalıdır. Metal işlemecisi, bakır alüminyum, krom, pirinç gibi levha halindeki metalleri ya da metal alaşımlarını çeşitli aletlerle şekillendirerek ve bazı hallerde bunları süsleyerek kullanılabilir eşya (vazo, abajur vb.) haline getiren kişidir. (Meslek üyeleri, kullanılan metale göre değişik adlar alırlar.)

AMACI

Bu bölümde metalleri sıcak ve soğuk şekillendirerek işleyen ara insan gücü, yetiştirilir.

GÖREVLER

Yapılacak eşyanın taslak resmini çizer veya çizilmiş resmi algılamaya çalışır,

Metal levhayı taslağa uygun olarak kesici aletlerle keser,

Dövme, bükme gibi işlemlerle metale şekil verir,

Taslağa göre parçaları birleştirir, lehimleme, perçinleme vb. yöntemlerle birleşmiş noktalan sabitleştirir,

Pürüzlü yüzeyleri düzeltir ve parlatır,

Eşyaya süs yapılacaksa seçilen motifi veya deseni (Bu bir manzara, bitki, insan resmi, geometrik şekil veya yazı olabilir.) metal üzerine, markalama yöntemiyle aktarır,

Çizilen desene göre metali işler.

ÖĞRENCİ İLGİSİ

Mekaniğe, makinelere ilgi duyanlar seçerlerse daha başarılı olabilirler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Metal işlemecisi olmak isteyen kimselerde şu niteliklerin bulunması gerekir:

- Gözü ve eli eşgüdüm halinde kullanabilme,

- Düzlem üzerindeki şekilleri ve onların perspektiften görünüşlerini ince ayrıntıları ile algılayabilme,

- Resim ve geometrik şekil çizebilme,

- Resim sanatına ilgi duyma,

- Dikkatli olma ve işe kendini uzun süre verebilme.

 ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

İş genellikle atölyede yapılır. Çalışma ortamı biraz gürültülüdür. Kişi işini yaparken diğer yardımcıları veya ustası ile ve müşterilerle iletişim halindedir, ancak, birinci derecede nesnelerle ve aletlerle uğraşır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Bu mesleğin eğitimi Meslek Liselerinde, 3 yıl süreyle verilmektedir. Eğitim süresince; meslek resmi (görünüş çıkartma, perspektif görünüşünü çıkartma, ölçülendirme, desen, kalıp resimleri), çeşitli tasarını uygulamaları (avize, vazo, lamba, amblem vb.) yapma, melal levha işlemeciliği (delme, perçinleme), ölçme ve kalite kontrolü (çeşitli kontrol aletlerini tanıma ve kullanma), bakır madeninin tanıtılması, lehimleme teknikleri konularında bilgi ve beceri kazandırılmaktadır.

Onuncu sınıfta öğrencilere, mekanik, tesviyeci lik, demir doğrama, kaynak, süsleme vb. ile ilgili ortak ve temel meslek eğitimi verilir. İleri sınıflarda ise sıcak şekillendirme, soğuk şekillendirme, çeşitli kaynak işlemleri, ısıl işlemler ve metal işleri uygulamalarıyla ilgili olarak işe giriş seviyesindeki temel yeterlikler kazandırılır.

KULLANILAN MAKİNE, ALET VE MALZEMELER

Eğe, makas, el testeresi, keski, matkap, perçin, kesme, bükme, kıvırma ve parlatma makineleri, çekiç, tokmak, örs gibi aletler kullanır.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Bu meslek üyeleri, özel sektöre ait atölye ve fabrikalarda, organize sanayi bölgelerinin bu meslekle ilgili işyerlerinde çalışabilirler. Türk desen ve motifleri ile süslenen bakır eşyalara ilginin artması bu mesleğe duyulan gereksinimi devam ettirmektedir. Mekanik atölyelerinde ve fabrikalarında kaynakçı, ısıl işlemci, sıcak-soğuk şekillendirmeci, doğramacı vb. olarak iş bulabilirler. Yeterli kapital ile kendi atölyelerin de kurabilirler.

MESLEKTE İLERLEME

Temel çıraklık eğitiminden sonra kalfalık, ustalık, usta öğreticilik sınavlarına girerek yükselebilmek, kendine ait işyeri açarak işinde ilerlemek mümkündür.

Bu meslek elemanı becerilerini kısa bir eğitimle geliştirerek bakır işlemeciliği, alüminyum doğramacılığı veya kaporta tamirciliği yapabilir. Metal İşleri Bölümünden mezun olan öğrenciler Meslek Lisesi Diploması ile birlikte Metal İşleri Teknisyeni unvanı alırlar.

KURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

- Meslek Liselerinde, lise 1. ve 2. sınıfta temel bilgi ve beceriler edinildikten sonra lise 3. sınıf eğitimi işletmelerde staj şeklinde yapılır. Öğrenciler işletme eğitimi sırasında asgari ücretin %30´ undan az olmamak üzere ücret alırlar.

- Eğitim tamamlandıktan sonraki ücret durumu işverenle yapılacak anlaşmaya ve şahsın yeteneğine göre belirlenir.

ÜST ÖĞRENİM İMKÂNLARI

1) Bilgisayar Destekli Makine

2) Bilgisayar Destekli Endüstriyel Kalıpçılık

3) Hasat Sonrası Teknoloji

4) Makine

5) Makine Yağları ve Yağlama Teknolojisi

6) Mekatronik

7) Otomotiv

8) Sondajcılık

9) Tarım Aletleri ve Makineleri

Ek Puan Verilen Lisans Programları (4 Yıllık)

 1) Metal Öğretmenliği

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 10.01.2018 - Güncelleme: 20.04.2022 13:04 - Görüntülenme: 1923
  Beğen | 22  kişi beğendi