T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / KAYAPINAR - Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

TEKSTİL TEKNOLOJİSİ ALAN TANITIMI

   Tekstil sektörü, iplikten kumaşa kadar geniş ve güçlü bir üretim yelpazesi ve kapasitesine sahiptir. İplik üretimi, dokuma, örme ve dokusuz kumaş üretimi, boyama-baskı, apre gibi kumaşı renklendirme ile özelliklerini geliştirme ve test işlemlerini yapan meslek alanıdır. Teknolojik gelişmeleri üretime hızla yansıtan Türk tekstil sanayisi dünya ülkeleri arasında önemli sıralarda yer almaktadır.

    Tekstil alanı, yüksek ihracat performans ve potansiyeli ile ülkemizin dünyaya açılan penceresidir. Ülkemizde özellikle İstanbul, Bursa, Denizli, Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana, Kayseri, Tekirdağ gibi illerimizde tekstil sektörü yoğunlaşmıştır. Son zamanlarda Diyarbakır, Şanlıurfa gibi Güneydoğu Anadolu illerinde tekstil işletmelerinin kurulmasına devlet teşviki sağlanmaktadır. Bu teşvik kapsamında Diyarbakır ilinde TEKSTİL OSB (Tekstilkent) projesinin hayata geçirilmesiyle 7500 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır. Bu yüzden her geçen gün bölgedeki tekstil işletme sayısı artmaktadır. Bu artan tekstil işletmeleriyle birlikte ilimizde bu alanda kalifiye eleman ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Bu alandaki kalifiye eleman ihtiyacına yönelik Tekstil Teknolojisi alanındaki mesleki eğitime verilen önem artmış bu konuyla ilgili özel sektör-okul eğitim ve işbirliği protokol çalışmalarına ağırlık verilmektedir. Bu gelişmeler ışığında Tekstil Teknolojisi alanından mezun öğrencilerin bu alandaki iş olanakları önümüzdeki yıllarda artarak devam edecektir.

Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tekstil Teknolojisi Alanı öğrencilerimiz 9. sınıfı hariç tutarsak üç yıllık eğitim- öğretim süresi içerisinde genel tekstil derslerinin yanı sıra 11. sınıfta seçecekleri dala göre eğitim görecekler ve mezun olduklarında tekstil konusunda her şeyden bir şey bilmenin yanı sıra iplik, dokuma, örme veya boya dallarından birinde uzman olacaklardır. Genel tekstil derslerinde ipliğin ham maddesinin ilk elde edilmesinden mamul, yani kumaş oluncaya kadar geçirdiği aşamalar, üretim esnasında kullanılan makineler ve çeşitli mesleki hesaplamalar hakkında detaylı bilgiler öğrenilir. İplik, dokuma, örme veya boya dallarından birisi seçildiğinde o dala ait detaylı bilgiler sunulacak ve öğretilecektir.

Bölüm öğrencilerimiz 10. ve 11. sınıfta, okulumuz bünyesinde bulunan atölye ve laboratuarlarda aldıkları eğitimin yanı sıra bölümlerini daha iyi tanımak, mesleklerini benimsemelerini ve sevmelerini sağlamak amacıyla il içerisinde veya dışarısında bulunan tekstil fabrikalarına götürülerek gözlem ve pratik yapmaları sağlanmaktadır; 12. sınıfa geçildiğinde ise dalları ile ilgili fabrika, atölye veya özel kuruluşlarda haftanın belirli günlerinde staj yapmaktadırlar. Bu süre içerisinde sosyal güvenceleri okulumuz tarafından sağlanarak sözleşme çerçevesinde ekonomik olarak da emeklerinin karşılığını almaktadırlar. Staj dışında kalan diğer günlerde ise okulda eğitim ve öğretimlerine devam ederler. Öğrencilerimiz okuldaki eğitim ve öğretimlerini tamamladıktan sonra TEKSTİL TEKNİSYENİ unvanı ile mezun olmalarının yanında aynı zamanda iş yeri açma belgesini de alabilmektedirler. Bu da onların Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde okumalarının bir avantajıdır. Bu statülerini kullanarak çeşitli tekstil fabrikalarında, atölyelerde çalışabilir veya kendi iş yerlerini kurabilirler.

Tekstil teknolojisi alanı kendi içerisinde çok farklı dallara ayrılmaktadır. Bu dallar okulun bulunduğu bölgenin/çevrenin ihtiyaç duyduğu elemana göre seçilmekte ve eğitime bu alanda ağırlık verilmektedir. Bu nedenle Okulumuzda da Diyarbakır ili Tekstil sektörünün ihtiyaçlarına göre 3 dal açılmıştır. Piyasadaki ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda yeni dallar açılma imkânı da vardır. Alanımızda açılan Dallar;

1. İPLİK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ DALI

2. DOKUMA MAKİNA OPERATÖRLÜĞÜ DALI

3. ENDÜSTRİYEL DÜZ ÖRME DALI

Bu dallar arasında şuan eğitim verdiğimiz ve öğrencilerin bulunduğu dal "İPLİK ÜRETİM TEKNOLOJİSİ" dalıdır.

Eğitim ve kariyer olanakları: Meslek eğitimi, meslek liselerinin Tekstil Teknolojisi alanı diploma programında verilmektedir. Lise öğrenimlerini bu alanlarda tamamlayan öğrenciler, "Yükseköğretime Geçiş Sınavı"nda başarılı olanlar lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler.

ÖNLİSANS PROGRAMLARI

Çorap ve Moda Tasarımı 

Deri Konfeksiyon

Deri Teknolojisi

Giyim Üretim Teknolojisi

Halıcılık ve Kilimcilik

Moda Tasarımı 

Moda Yönetimi

Tekstil Teknolojisi

LİSANS PROGRAMLARI

El Sanatları

El Sanatları Tasarımı ve Üretimi

Geleneksel Türk Sanatları

Tekstil Mühendisliği

Tekstil Tasarımı

İstihdam alanları

•Pamuk iplik üretimi yapan fabrikalar,

• Yün iplik üretimi yapan fabrikalar,

• Suni ve sentetik iplik üretimi yapan fabrikalar,

• Farklı metotlarla üretim yapan iplik fabrikaları,

• Tekstil test laboratuarlarında,

• Dokuma işletmeleri,

• Dokuma kumaş tasarım büroları,

• Tekstil fabrikalarında, teknik eleman olarak,

• Çorap fabrikaları,

• Yuvarlak örme fabrikaları,

• Düz örme fabrikaları,

• Düz örme atölyelerinde,

• Baskı atölyeleri,

• Baskı fabrikaları,

• Apre işletmeleri,

• Boya işletmeleri,

• Tekstil teknolojisi test cihazları satış noktaları,

• Tekstil makinesi üretimi yapan fabrikalarında çalışabilirler.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.10.2017 - Güncelleme: 23.12.2022 13:32 - Görüntülenme: 3261
  Beğen | 19  kişi beğendi