T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DİYARBAKIR / KAYAPINAR - Vali Gökhan Aydıner Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI

        Bu sektördeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır. İşsizlik oranı yüksek olan ülkemizde, vasıfsız elemanların eğitilmeleriyle inşaat alanında çalışmaları sağlanabilir. Teknolojinin gelişimi, meslek elemanlarının ciddi bir eğitim ihtiyacını beraberinde getirmektedir.

      İnşaat uygulamaları, sektörün gelişmesine ve büyümesine paralel olarak çeşitlenmekte ve yaygınlaşmaktadır. Malzeme satan ve/veya montaj yapan firmalar kendi iş gücünü yetiştirmekte, ayrıca malzeme üreten ve dağıtımını yapan firmalar, bayilerinde çalışan iş gücünü eğitmek için programlar düzenlemektedir. Meslekte iyi eğitim görmüş, nitelikli elemanlara ihtiyaç olduğu gözlenmektedir.

      Sektörde çalışanlar, çalıştıkları firmaların özelliklerine göre birden fazla konuda uzmanlaşabilmektedirler. Mesleğin yürütülebilmesi için araç-gereç ve ekipman bilgisi, kalite kontrol prensipleri bilgisi, malzeme bilgisi ve teknik resim bilgisi giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

     Ürün çeşitlerinin artması ve yeni ürünlerin uygulamaya girmesi, oldukça hızlı bir süreç içinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle alanda çalışanların yeni ürünleri izlemeleri, farklı uygulama yöntemleri konusunda kendilerini yetiştirmeleri gerekmektedir.
İnşaatta çalışma dönemleri inşaat mevsimiyle sınırlı kalmakta ve iş yoğunluğu bu dönemde artmaktadır.

      Sektörde giderek daha fazla büyük ölçekli işletmenin oluşumuna yol açan bir
yoğunlaşma eğilimi gözlenmektedir. Özellikle Türk inşaat firmalarının yurtdışında iş almaları bu meslek için yurt dışında da çalışma imkânını beraberinde getirmektedir. .

        Devlet Su  İşleri, Karayolları, Köy Hizmetleri, Tapu Kadastro, Bayındırlık Müdürlükleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarında, ayrıca özel sektöre ait hazır beton santralleri, mühendislik ve mimarlık bürolarında, müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti veren kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışma şansları vardır.

 İNŞAAT TEKNOLOJİSİ AVANTAJLARI 

        Çevremizdeki ev, apartman, hastane, yol, okul, fabrika, alışveriş merkezi, demir yolları gibi yapıların tümü inşaat sanayisinin ürünlerindendir aynı şekilde; sulama kanalları, baraj ve köprüler, elektrik santralleri, limanlar, hava alanları da bu alanda üreten önemli yapılardır. Bu kadar geniş alana yayılan inşaat sektörü; demir, çelik, ahşap, cam, boru ve kablo gibi malzemeleri üreten birçok alanla doğrudan ilişkilidir.

        Ülkemizdeki nüfus artışı ve hızlı kentleşme, konut ihtiyacını sürekli kılmaktadır. Buna bağlı olarak da şehirlerin imarlı kesimlerinde, her çeşit gelir grubuna hitap eden konut türleri vardır, ayrıca kooperatiflerin sayısı da artış göstermektedir.

        Sektörün yüzlerce çeşit mal ve hizmet üretimiyle doğrudan bağlantısı bulunur. Bir inşaatın yapımındı kullanılan tüm süreçler düşünüldüğünde, inşaat sektörünün giyimden ulaşıma, gıdadan çimentoya kadar pek çok sektörü harekete geçirdiği anlaşılır. Ayrıca, her sanayi dalının oluşumunda inşaat sektörünün payı vardır.

       Çevre bilincinin artmasıyla. İnşaat teknikleri, malzemeler ve ham maddelerin çevre dostu olmasına dikkat edilmeye başlanmıştır. Son zamanlarda, kaynak ve enerji tasarrufu sağlayan inşaat teknikleriyle, çevreye zarar vermeyen yalıtım malzemeleri ön plana çıkmıştır. Aynı duyarlılık boya ve vernik ürünlerinde de etkili olmuştur.

      Türkiye'deki toplam yatırımların neredeyse yarısını inşaat sektörü oluşturur. İnşaat sektörü, kendisine bağlı 200den fazla alt sektörün üretime geçmesini sağlar. Örneğin, gökdelenlerin ortaya çıkışı, çelik iskelet kullanımının yanı sıra asansör, havalandırma, sistemleri gibi alanların çalışmalarını hızlandırmıştır.

       Yapılar insanların can ve mal güvenliği için kaliteli olmak zorundadır. Deprem riskinin büyük olduğu ülkemizdi, "kalite" hayati önem taşır. Firmaların sahip olduğu mühendislik kapasitesinin yanı sıra meslek elemanlarının çalışma tarzı, yapılan işlerin kalitesini doğrudan etkiler. Ayrıca bu alanda çalışanların teknolojik değişimlere uyum göstermesinde önemlidir. Bu nedenle, nitelikli iş gücünü yetiştirilmesinde mesleki eğitimin rolü büyüktür. 

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ BÖLÜMÜNÜN EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI 

       Ülkemizde son dönemde meydana gelen doğal afetler insanların bu alanda biraz daha dikkatli olmaları gereğini ön plana çıkarmış ve ilgili meslek mensuplarına olan talep artmıştır.  İnşaat sektörünün devamlılığı ve sektörde üretim yanında denetim ve kontrollere yönelik gelişmeler dikkate alınacak olursa önümüzdeki dönemlerde de meslek mensuplarına ihtiyaç yüksek olacaktır.

        Meslek eğitimi, meslek liselerinin yapı/inşaat programında verilmektedir. Meslek yüksek okullarının inşaat, harita ve kadastro, yapı ressamlığı, restorasyon vb. bölümlerinde ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde,  İnşaat Mühendisliği,  Jeoloji Mühendisliği, Mimarlık, Yapı Öğretmenliği, Yapı Tasarım Öğretmenliği, Yarı Ressamlığı Öğretmenliği,  İç Mimarlık,  İç Mimari ve Çevre Tasarımı gibi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.

        Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.

      Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitimi sunmaktadır.

       Mesleki Eğitim Merkezlerinde,  İnşaat Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir.

 

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI

     İnşaat Teknolojisi Alanı yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

    İnşaat Teknolojisi Alanı; tuğla duvarcılığı, sıva, boya, kaplama, betonarme kalıp ve demirciliği, doğramacılık, parke döşenmesi, çatı yapımı, kartonpiyer, iş makinaları kullanımı ile ilgili alanları içine alan bütün mesleklerin içinde lokomotif olan önemli bir meslektir.

      Bu alandan mezun olanlar, inşaat sektöründe yapı işlerini yapan, yaptıran, kontrol eden, gerekli ölçüm ve hesapları yaparak mühendis ve mimarlara yardımcı elemanlar olarak karşımıza çıkmaktadırlar. İnşaat sektörünün her alanında teknik eleman ve sürveyan(teknisyen) olarak çalışabilirler. İnşaat taşeronluğu, inşaat müteahhitliği yaparak kendi alanlarında iş kurabilirler. Ayrıca Belediye, PTT, Karayolları, DSİ, İller bankası, Bayındırlık ve iskân bakanlığa bağlı tüm kamu sektörde teknisyen olarak çalışabilirler.

      Ayrıca Hava ve Kara astsubay okulları İnşaat alanı öğrencilerini öncelikli olarak tercih edilmektedir.

      İnşaat Teknolojisi Alanımızın Vizyonu

        Çağdaş Eğitim anlayışını Öğretmen-öğrenci ve velilerimize benimseten bilimsel gelişmeleri rehber kabul eden, kaliteli, kişilik sahibi, ülkesini ve mesleğini seven misyonu belli nesiller yetiştiren, Atatürk ilke ve inkılaplarını benimseyen, çağdaş dünyanın inşaat sektöründeki gereksinimlerine göre kendini geliştiren mesleğinde lider eleman yetiştiren bir alan olmaktır.

 İnşaat Teknolojisi Alanımızın Misyonumuz 

        Alanımız kısa yoldan meslek edinmek ve alanında bir yüksekokula girmek amacıyla gelen öğrencilerimizi İnşaat sektöründe faaliyet gösteren işletmelere teknik eleman olarak istihdamını sağlayan ve yüksekokula gitmek isteyen öğrencilerimizi en az 4 yıllık mühendislik ve mimarlık fakültelere, Teknik Eğitim Fakültelerine, sınavsız meslek yüksekokula gitmelerine yardımcı  

İnşaat Teknolojisi Alanımızın Değerleri

 

1-Atatürk ilkelerine bağlı kaldığı,

2-Okulunu sevdiği,

3-Çalışkan ve dürüstlüğü,

4-Meslek ahlakına sahip olduğu,

5-Kanun ve yönetmeliklere uyduğu,

6-Çevreyi koruduğu, geliştirdiği ve güzelleştirdiği,

7-Bilimi sevdiği ve gelişmeye açık olduğu,

8-Evrensel insan haklarını benimseyen,

9-Alanını kendi evi gibi gördüğü,

10-Alanına sürekli katkısı olduğu, inanç ve değer duygularına sahip birey olma

 

İnşaat Teknolojisi Alanımızın Hedefleri

 1-İnşaat Teknolojisi Alanında tüm ihtiyaçları karşılayabilecek branşlara yönelerek daha ekonomik, daha sağlam, daha fonksiyonel yapılar üretebilen teknik elemanlar yetiştirmek

 2-Alanımızda eğitim hizmeti alan öğrencilerimizin çağımız teknolojisine uygun olarak donatılmasını sağlamak.

 3-Hizmet beklemek yerine hizmeti sağlayan ve geliştiren kurum personeli olma bilinci geliştirmek,

 4-Diyarbakır ve tüm ilçelerdeki okulların sınıf donanım malzemelerini üretebilecek konuma

gelmek.

Hedeflediğimiz Döner Sermaye Çalışmalarımız

           İnşaat Teknolojisi Alanı İçin gerekli makine alımı sağlanırsa Alanımızda okuyan öğrencilerimiz Hafta içi 3 saat, cumartesi günü ise 8 saat çalışarak aylık ortalama 450 TL. İle 750 TL. Ücret alacaklardır.

 Döner Sermayede Yapacağımız İşlerden Bazıları;

                              1-Çift kişilk Okul Sırası                          7-İlan Panoları

                             2-Tek kişilik okul Sırası                         8-Sınıf Askılıkları

                             3-Öğretmen Masası                              9-Çerçeveler

                             4-Yazı Tahtası                                      10-Boya badana işleri

                             5-Kitaplık                                              11-Basit okul tamirat işleri

                             6-Pinpon(tenis)masası                         12-okul Sıra tamiratı

 İnşaat Teknolojisi Alanın Kendi Bünyesinde Verebileceği Mesleki Eğitim Kursları

 1-Ağaç İşleri Kursu                                            11-boyacılık ve yüzey hazırlama         

2-Marangozculuk Kursu                                    12-beton teknikerliğ kursu

3-Karo-fayans döşeme Kursu                           13-yapı yalıtımcılığı kursu

4-SIVA, BOYA ve Badana Kursu                           14-alt yapı teknisyenliği kursu

5-Duvarcılık kursu                                             15-inşaat teknisyenliği kursu

6-Sıvacılık kursu                                                16-mermer teknikerliği kursu

7-alçı dekorasyon kursu                                  17-parke döşemeciliği kursu

8-beton ve betonarme kalıpçılığı KURSU     18-autocat mimari proje çizim kursu

9-betonarme demirciliği kursu

  İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANI NİÇİN TERCİH EDELİM

 

İnşaat Teknolojisi Alanı Dalları M.Y.O. Okuyan Başarılı Öğrencilerin 2 Yıllık Yükseköğretim Ön lisans Programlarından Dikey Geçiş Sınavı İle Giriş Yapabilecekleri 4 Yıllık Lisans Programları

Sıra No

2 yıllık ön lisans proğramı

4 yıllık dikey geçiş yapabileceği lisans proğramları

1

Harita Kadastro

-jeodezi ve fotogrametri Mühendisliği

 

2

 

Mimari Restorasyon

-Mimarlık

-İç Mimarlık

-İç mimarlık ve çevre tasarımı

 

3

 

Ulaştırma ve Trafik Hizmetleri

-İnşaat Mühendisliği

-Lojistik Yönetimi

-Ulaştırma ve Lojistik

 

4

 

Doğal Yapı Taşları Teknolojisi

-İç mimarlık ve çevre tasarımı

- İç Mimarlık

-Jeoloji Mühendisliği

-Maden Mühendisliği

 

5

 

Gaz ve Tesisatı Teknolojisi

-Makine Mühendisliği

- Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği

 

6

 

Maden Teknolojisi

-Jeoloji Mühendisliği

- Maden Mühendisliği

-Metalürji ve Malzeme Mühendisliği

 

7

 

Raylı Sistemler ve Yol Teknolojisi

-İnşaat Mühendisliği

-Yapı Öğretmenliği

-Yapı Tasarım Öğretmenliği

 

8

 

İnşaat Teknolojisi

-İnşaat Mühendisliği

 

9

Sulama Teknolojisi

-Orman Mühendisliği

-Peyzaj Mimarlığı

 

10

 

Yapı Denetim

-İnşaat Mühendisliği

 

 

11

 

Beton Teknolojisi

-İnşaat Mühendisliği

 

12

 

Yapı Ressamlığı

-Mimarlık

 

13

 

Geoteknik

-Jeoloji Mühendisliği

14

İşçi Sağlığı ve İş güvenliği

-İş yeri Denetim Uzmanı

15

Sivil Savunma ve İtfaiyecilik

Sivil savunma idaresi

 

İnşaat teknolojisi alanını bitiren öğrencilerimiz ÖSYM Klavuzunda görülen

1-İnşaat mühendisliği (M.T.O.K.)  YGS-1

2-İnşaat Mühendisliği                     MF-4

BAŞVURULARINDA EK PUAN ALACAKLARDIR.

 VALİ GÖKHAN AYDINER MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ALANIMIZI TANIYALIM     
     

MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ 
        
        Günümüzde tek katlı yapılardan gökdelenlere kadar bina yapıları, barajlardan otoyollara, fabrikalardan asma köprülere kadar değişik amaçlara hizmet eden yapılar modern yapı teknolojisi kullanılarak inşa edilmektedir.
        Müstakil evlerden toplu konutlara ve çok katlı yapılara kadar her tipteki evler insanların barınmaları için yapılmaktadır.
         Kara yolları, otoyollar, demir yolları, köprüler, tüneller, metrolar vb. yapılar ulaşımı sağlamaktadır.
         Kanallar, çekler, barajlar, bentler, hidrolik santraller vb. su yapıları ile su iletim, su depolama ve elektrik üretimini sağlamaktadır.
 
        İnsanlık var olduğu sürece yaşayacak sektörlerden birisi de inşaat sektörüdür. Ancak inşaat sektörü gelişen teknolojiye ayak uydurmak zorundadır. Çünkü gelişen teknoloji inşaata hem kalite hem de hız getirmektedir.
           Ülkemizde ekonominin sanayiye dönmesi ile birlikte ortaya çıkan sosyo-ekonomik değişimler, fabrikalarda çalışanların sayısının artmasına, şehirleşme ve göçün hızlanmasına neden olmuştur. Bu da inşaat sektöründe konut yapımcılığını hızlandırmış ve bu alanda sektöre önemli bir boyut kazandırmıştır. Ancak planlı, imarlı ve düzenli bir şehirleşmeye geçişe imkân bulamadan ortaya çıkan bu gereksinimin denetimsiz ve kontrolsüz bir biçimde karşılanması, konut üretiminde kârlılığı önemli ve tek hedef hâline getirmiş, şehirlerde plansız ve kalitesiz konut üretimini hızlandırmış ve artırmıştır.

         Türkiye'deki toplam yatırımların yaklaşık %50'sini inşaat sektörü oluşturmaktadır. İnşaat sektörü kendisine bağlı 200'den fazla alt sektörün üretime geçmesini sağlamaktadır. Örneğin bir fabrika kurulurken ilk olarak fabrikanın binasını yapmak gerekecektir. Yani her sanayi dalının oluşumunda inşaat sektörü de pay alacaktır. İnşaat sektörü diğer sektörlerle olan yakın bağlantısı nedeniyle, yaşanan ekonomik krizlerden en çok etkilenen sektör durumundadır.
        İnşaat sektörü, yoğun iş gücü kullanmaktadır. Sektör, yoğun iş gücü kullanımı ile ülke istihdamına büyük katkıda bulunmaktadır. 2003 yılı rakamlarıyla sektör, bir milyon kişiye iş imkânı sağlamıştır. Bu nedenle sektör, sosyo-ekonomik refah düzeyine yüksek bir katkı sağlar. Bu da sektörün ülke ekonomisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu göstermektedir. Ancak önemli olan, sektörün üretim kapasitesini ve kalitesini etkileyen teknolojik değişimlere sektörde çalışanların da uyum göstermesidir.
         Ülkemizde pek çok inşaat firması uluslararası alanda, uluslararası standartlarda hizmet üretmektedir. İnşaat sektörü, dış pazarlarda başta Türk Cumhuriyetleri olmak üzere, İrlanda, Güney Doğu Avrupa, Afganistan, Pakistan, İran, Sudan, Cezayir, Suriye, Rusya gibi pek çok ülkeye önemli oranda hizmet ihraç etmekte ve yurt dışında da istihdam yaratmaktadır.

            Deprem riskinin büyük olduğu ülkemizde kaliteli bina inşaatı önem taşımaktadır.

Firmaların sahip olduğu mühendislik kapasitesi ve çalıştırdıkları nitelikli iş gücü, yapılan işlerin kalitesinin en önemli belirleyicisidir. Bu nedenle, nitelikli iş gücünün yetiştirilmesinde meslekî eğitimin rolü tartışılmazdır.
        İyi eğitim almış nitelikli iş gücü, sektörde büyük iş kapasitesine sahip firmalarda kolaylıkla iş bulabilmektedir. Bu tür firmalarda çalışmak, iş hayatları boyunca kişilerin ileri teknoloji, geniş makine parkı ile tanışmaları ve mesleklerine ilişkin her türlü gelişmeyi takip edebilmeleri imkânını sunacaktır. 

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER
        Ülkemizde inşaat sektöründe her düzeyde ve nitelikte meslek elemanları çalışmaktadır. Burada 3, 4. düzeyde yer alan meslekler ile ilgili bilgiler verilmiştir. Avrupa Birliği meslek standartlarına ve yeterliklerine göre belirlenen bu düzeyler, ülkemizde benimsenen çırak, kalfa ve usta düzeyleriyle benzerlik göstermektedir.
     İnşaat Teknolojisi Alanı Programında Şu Anda Mevcut Dallarımız;

          Mimari Yapı Teknik Ressamlığı Dalı,
          Yapı Yalıtımcılığı Dalı,

           Statik Ve Yapı Teknik Ressamlığı Dalımız

 

2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında Bu Dallara Ek olarak,

        Ahşap Yapı Sistemleri Dalı,

        Yapı Yüzey Kaplama Dalımızda da Eğitim ve Öğretim Hizmeti Vermeye Başlayacağız..  

  İŞ BULMA İMKÂNLARI
        Bu sektördeki mesleklerde iş bulma olanakları oldukça fazladır. İnşaat sektöründeki meslek elemanları her zaman iş bulma olanağına sahiptirler. Ancak inşaat sektöründe iş yoğunluğu sürekli artmaktadır.
       Sektörde yeterli sayıda ve yeterli meslek bilgisine sahip ( Teknik Eleman ) iş gücü eksikliği sorunu yaşanmaktadır. Bu eksiklik en ileri düzeyde onarım, modernizasyon ve restorasyon (yenileme) alanlarında yaşanmaktadır   

      İnşaat uygulamaları, sektörün gelişmesine ve büyümesine paralel olarak çeşitlenmekte ve yaygınlaşmaktadır. Malzeme satan ve/veya montaj yapan firmalar kendi iş gücünü yetiştirmekte, ayrıca malzeme üreten ve dağıtımını yapan firmalar, bayilerinde çalışan iş gücünü eğitmek için programlar düzenlemektedir. Meslekte iyi eğitim görmüş, nitelikli elemanlara ihtiyaç olduğu gözlenmektedir.  
        Sektörde çalışanlar, çalıştıkları firmaların özelliklerine göre birden fazla konuda uzmanlaşabilmektedirler. Mesleğin yürütülebilmesi için araç-gereç ve ekipman bilgisi, kalite kontrol prensipleri bilgisi, malzeme bilgisi ve teknik resim bilgisi giderek daha fazla önem kazanmaktadır.

        Ürün çeşitlerinin artması ve yeni ürünlerin uygulamaya girmesi, oldukça hızlı bir süreç içinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle alanda çalışanların yeni ürünleri izlemeleri, farklı uygulama yöntemleri konusunda kendilerini yetiştirmeleri gerekmektedir.  Özellikle Türk inşaat firmalarının yurtdışında iş almaları bu meslek için yurt dışında da çalışma imkânını beraberinde getirmektedir.
        İnsan var oldukça barınma, dolayısıyla da yapı ihtiyacı var olacaktır. Ülkemizde inşaat sektöründe büyük ilerleme gözlenmektedir. Söz konusu durum bu alanda çalışacak iş gücüne olan ihtiyacı da beraberinde getirmektedir.
        Devlet Su İşleri, Karayolları, Köy Hizmetleri, Tapu Kadastro, Bayındırlık Müdürlükleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarında, ayrıca özel sektöre ait hazır beton santralleri, mühendislik ve mimarlık bürolarında, müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti veren kuruluşlarda teknik eleman olarak çalışma şansları vardır.

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI
        Ülkemizde son dönemde meydana gelen doğal afetler insanların bu alanda biraz daha dikkatli olmaları gereğini ön plana çıkarmış ve ilgili meslek mensuplarına olan talep artmıştır. İnşaat sektörünün devamlılığı ve sektörde üretim yanında denetim ve kontrollere yönelik gelişmeler dikkate alınacak olursa önümüzdeki dönemlerde de meslek mensuplarına ihtiyaç yüksek olacaktır.
        Meslek eğitimi, meslek liselerinin yapı/inşaat programında verilmektedir.
        Meslek yüksek okullarının inşaat, harita ve kadastro, yapı ressamlığı, restorasyon bölümlerine sınavsız geçiş yapabilir. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan dikey geçiş sınavında başarılı oldukları takdirde, İnşaat Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Mimarlık, Yapı Öğretmenliği, Yapı Tasarım Öğretmenliği, Yarı Ressamlığı Öğretmenliği, İç Mimarlık, İç Mimari ve Çevre Tasarımı gibi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
        Mesleki Eğitim Merkezleri çıraklık eğitimi uygulama kapsamına alınan illerde ve meslek dallarında aday çırak, çırak, kalfa ve ustalara eğitim vermek ve çeşitli meslek kursları açmak suretiyle sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünü yetiştirmek amacıyla açılan eğitim kurumlarıdır.
        Halk Eğitimi Merkezleri yaşam boyu öğrenme perspektifi içerisinde her zaman ve her yerde uygulanabilecek yaygın eğitim programları ile her yaş ve düzeyde bireylere eğitim sunmaktadır.
        Mesleki Eğitim Merkezlerinde, İnşaat Teknolojisi alanında eğitim verilmektedir. Modüler programlarla meslek liseleri arasında paralellik sağlandığından dolayı yatay ve dikey geçişler olabilecektir. 

Mimari Yapı Teknik Ressamlığı Dalı:

                     Yapı Teknik Ressamlığında mimari proje çizimi, röleve ve maket yapma konusunda eğitim alan kişidir.

 

 Görevleri

Mimarî yapı teknik ressamlarının görevleri:

• İş planı yapmak,

• Çizim araç ve gereçlerini kullanıma hazırlamak,

• El ve bilgisayarla yapı projelerini çizmek,

• Çizicilerden çıktı almak,

• Çizimleri kullanıma hazırlamak,

• Bina maketleri yapmak,

• Meslekî gelişime ilişkin etkinliklere katılmaktır.

 

Meslek Elemanlarında Aranan Özellikler

Mimarî yapı teknik ressamlarının;

• İş ahlâkına sahip,

• Beden ve akıl sağlığı yerinde,

• Rutin işleri yapmaktan sıkılmayan,

• Elleriyle ve gözlerini uyumlu bir şekilde kullanabilen,

• Renkleri ayırt edebilen,

• Şekiller arasındaki ilişkileri algılayabilen,

• Zihinde canlandırma ve çizme yeteneği olan,

• Sabırlı ve dikkatli,

• Sorumluluk sahibi,

• Dürüst ve güvenilir,

• Temel matematik, fizik, kimya ve yerbilimi bilgisine sahip,

• Ekip çalışmasına yatkın kişiler olmaları gerekir.

 Eğitim ve Kariyer İmkânları

Meslekle ilgili lise düzeyinde eğitim Anadolu meslek liseleri ve endüstri meslek liselerinde verilmektedir. 2005–2006 eğitim öğretim yılından itibaren meslek liselerinin yapı/inşaat programında da meslekî eğitime başlanacaktır.

 Meslek yüksek okullarının inşaat, harita ve kadastro, yapı ressamlığı, restorasyon bölümlerine sınavsız geçebilirler. Ön lisans programlarını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından açılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, mimarlık lisans programlarına geçiş yapabilirler.

 Çalışma Ortamı ve Koşulları

Mimarî yapı teknik ressamları çoğunlukla kapalı alanlarda çalışmakla beraber, kimi zaman da açık mekânlarda görev yaparlar. Meslek elemanları görevlerini diğer çalışanlarla eş güdüm hâlinde yürütmek durumundadır.

 Kullanılan Araç ve Gereçler

Meslek elemanları, çizim yapmak için gerekli bilgisayar programların yanı sıra çeşitli kalem ve kâğıtlar kullanırlar.

 İlişkili Meslekler

Mimarlık, inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği mimarî yapı teknik ressamlığıyla ilgili meslekler olarak sayılabilir. Meslekî eğitimine adı geçen alanlarda devam eden kişiler bu meslekleri yapabilir.

 İş Bulma İmkânları

İnsan var oldukça barınma, dolayısıyla da yapı ihtiyacı var olacaktır. Ülkemizde inşaat sektöründe büyük ilerleme gözlenmektedir. Söz konusu durum bu alanda çalışacak iş gücüne olan ihtiyacı da beraberinde getirmektedir.

Mimarî yapı teknik ressamları Devlet Su İşleri, Karayolları, Köy Hizmetleri, Tapu Kadastro, Bayındırlık Müdürlükleri ve belediyeler gibi kamu kuruluşlarında çalışabilir. Meslek elemanları ayrıca, mühendislik ve mimarlık bürolarında, müteahhitlik ve müşavirlik hizmeti veren kuruluşlarda teknik ara eleman olarak görev alabilirler.

 

Yapı Yalıtımcılığı Dalı:

 Tanımı

Yapı yalıtımcısı; yapının ekonomik ömrünün uzatılması, tasarruf sağlanması ve yaşam konforunun artırılması amacına yönelik olarak, ısı, su, ses ve yangın yalıtımı uygulamalarına ilişkin işlemleri, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip kişidir.

Görevleri

Yapı yalıtımcılarının görevleri:

• İş planı yapmak,

• Yalıtım uygulamasının ön hazırlıklarını yürütmek,

• Isı, ses, yangın, su ve rutubete karşı yalıtım yapmaktır.

 

·          Çizim araç ve gereçlerini kullanıma hazırlar,

·          Proje çizim tekniğini belirler,

·          Mimari yapı ve uygulama projesi vb mesleki ve teknik çizimleri okur,

·          Temel Kalıp planı çizer,

·          El ve bilgisayarla betonarme ve yapı statik projelerini çizer,

·          Çizicilerden çıktı alır,

·          Çizimleri kullanıma hazır hale getirir,

·          Yapı imalatında kullanılan malzemeleri tanır,

·       

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 16.11.2017 - Güncelleme: 23.12.2022 13:31 - Görüntülenme: 10865
  Beğen | 20  kişi beğendi